Yunan lobisine yakın ABD'li kongre üyesi Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin tasarısını geri çekti

Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin tasarısını geri çekti

Güncel Haberler 18.07.2022 09:31:00 0
Yunan lobisine yakın ABD

     Yunan lo­bi­si­ne ya­kın­lı­ğı ile bi­li­nen New Hamps­hi­re ve­ki­li De­mok­rat Chris Pap­pas'ın Tür­ki­ye’ye F-16 sa­tı­şı­nı hedef alan iki yasa ta­sa­rı­sın­dan il­ki­nin geri çe­kil­di­ği, di­ğe­ri­nin ise re­vi­ze edil­di­ği be­lir­til­di.
   Tem­sil­ci­ler Mec­li­si Ku­ral­lar Ko­mi­te­si, ABD Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı­nın (Pen­ta­gon) 2023 büt­çe­si­ni içe­ren Ulu­sal Sa­vun­ma Yet­ki­len­dir­me Yasa (NDAA) ta­sa­rı­sı­nı gö­rüş­tü.
    Pap­pas'ın çok sa­yı­da Kong­re üye­si­nin des­te­ği ile NDAA ta­sa­rı­sı­na ek­len­mek üzere ver­di­ği ve ABD'nin Tür­ki­ye’ye F-16 sa­tı­şı­nı en­gel­le­me­yi amaç­la­yan ta­sa­rı­sı da gün­de­me geldi.
    New Hamps­hi­re ve­ki­li­nin Tür­ki­ye'nin is­mi­ni zik­ret­me­den "bir NATO müt­te­fi­ki­ne yö­ne­lik mü­ker­rer yet­ki­siz hava sa­ha­sı ih­lal­le­rin­de bu­lu­nan bir ül­ke­ye" silah sa­tı­şı­nın ya­pıl­ma­sı­nı ya­sak­la­yan ilk ta­sa­rı­sı­nın "tek­rar de­ğer­len­dir­mek üzere geri çe­kil­di­ği" bil­di­ril­di.
    Ko­mi­te­nin in­ter­net say­fa­sın­da da ta­sa­rı­ya "geri çe­kil­di" iba­re­si ek­len­di.
    Pap­pas'ın ta­sa­rı­sın­da şu ifa­de­ler kul­la­nıl­mış­tı:
    "Baş­kan'ın, bir ön­ce­ki yıl, bir NATO müt­te­fi­ki­ne yö­ne­lik mü­ker­rer yet­ki­siz hava sa­ha­sı ih­lal­le­rin­de bu­lu­nan veya başka bir üye ül­ke­nin ege­men­li­ği­ni ve top­rak bü­tün­lü­ğü­nü başka şe­kil­ler­de ihlal eden bir ül­ke­ye, Se­na­to ve Tem­sil­ci­ler Mec­li­si Dış İliş­ki­ler Ko­mi­te­le­ri­ne bu ül­ke­nin artık söz ko­nu­su ih­lal­le­ri yap­ma­dı­ğı­nı ve 6 ay ön­ce­den bu ih­lal­le­ri dur­dur­du­ğu­nu teyit.
    Ko­mi­te­nin in­ter­net say­fa­sın­da Yunan lo­bi­si­ne ya­kın­lı­ğı ile bi­li­nen ve­ki­lin ikin­ci ta­sa­rı­sı­nın ise "re­vi­ze edi­le­rek ye­ni­den su­nul­du­ğu" be­lir­til­di. Bu ta­sa­rı­da ise Tür­ki­ye’ye F-16 sa­tı­şı­na yö­ne­lik iki şart ko­şul­du. Ta­sa­rı­da, Baş­kan'ın Se­na­to ve Tem­sil­ci­ler Mec­li­si­nin Dış İliş­ki­ler ve Si­lah­lı Kuv­vet­ler Ko­mi­te­le­ri­ne bu sa­tı­şın ABD'nin "ulu­sal çı­ka­rı­na ol­du­ğu­nun" ve "bu F-16'ların Tür­ki­ye ta­ra­fın­dan Yu­na­nis­tan top­rak­la­rı üze­rin­de yet­ki­siz uçuş­lar için kul­la­nıl­ma­ma­sı­nı sağ­la­mak için atı­lan somut adım­la­rın ay­rın­tı­lı bir iza­ha­tı­nı" ver­me­si ge­rek­ti­ği ifade edil­di.
    Ta­sa­rı­nın 2023 sa­vun­ma büt­çe­si ya­sa­sı ile ya­sa­laş­ma­sı için Tem­sil­ci­ler Mec­li­si Genel Ku­ru­lu ve Se­na­to'nun il­gi­li ko­mi­te­le­ri ile Genel Ku­ru­lun­dan geç­me­si ge­re­ki­yor.                    

 Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °