Tarih: 04.10.2023 11:47

“ZENGEZUR KORİDORU TÜRK DÜNYASINI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK”

Facebook Twitter Linked-in

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye ile Azer­bay­can ara­sın­da doğ­ru­dan de­mir­yo­lu ve kara yolu ula­şı­mı­nı sağ­la­ya­cak Zen­ge­zur Ko­ri­do­ru bağ­lan­tı­sı­nın tüm Türk dün­ya­sı­nı bir­bi­ri­ne bağ­la­ya­ca­ğı­nı be­lir­te­rek, “Bir an önce bi­ti­ril­me­si için ça­lış­ma­la­rı­mı­zı hız­lan­dır­dık.
 Kars-Nah­çı­van De­mir­yo­lu Pro­je­si’nin im­za­la­rı­nı da dün attık. Özel­lik­le Kaf­kas­ya'daki nor­mal­leş­me için de ha­ya­ti önem ta­şı­mak­ta­dır” dedi. Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, An­ka­ra Yük­sek Hızlı Tren (YHT) Garı’nda, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dev­let De­mir­yol­la­rı’nın (TCDD) 167’nci ku­ru­luş yıl­dö­nü­mü­ne özel dü­zen­le­nen prog­ra­ma ka­tıl­dı. Bu­ra­da ko­nu­şan Ura­loğ­lu, de­mir­yol­la­rı­nın 1856 yı­lın­da, İzmir-Ay­dın hat­tı­na ilk rayın dö­şen­me­sin­den bu yana Türk mil­le­ti­nin; se­vinç­le­ri­nin, acı­la­rı­nın, ay­rı­lık­la­rı­nın, ka­vuş­ma­la­rı­nın ta­ri­hi­ni bağ­rın­da ta­şı­dı­ğı­nı ve Ana­do­lu top­rak­la­rı­nın son 167 yı­lı­na şa­hit­lik et­ti­ği­ni be­lir­te­rek, “De­mir­yol­la­rı­mız geçen yıl­lar bo­yun­ca yal­nız­ca yük ve yolcu ta­şı­ma­mış, bir­lik ve be­ra­ber­li­ği­mi­zi sağ­la­yan, bizi biz yapan de­ğer­le­ri­mi­zi de va­gon­la­rın­da yük yap­mış­tır. 1950’li yıl­lar­dan iti­ba­ren du­rak­la­ma dö­ne­mi­ne giren de­mir­yol­la­rı­mız; Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız li­der­li­ğin­de­ki AK Parti Hü­kü­met­le­ri dö­ne­min­de, ulaş­tır­ma po­li­ti­ka­la­rı ye­ni­den dev­let po­li­ti­ka­sı ha­li­ne gel­miş­tir” diye ko­nuş­tu.
“MAR­MA­RAY İLE LOND­RA’DAN PEKİN’E EN GÜ­VENLİ ULUS­LA­RA­RA­SI DEMİRYOLU KORİDO­RU­NU OLUŞ­TUR­DUK”
Son 20 yılda de­mir­yol­la­rı­na yak­la­şık 880 mil­yar lira ya­tı­rım ya­pa­rak hat­la­rın ta­ma­mı­nı ye­ni­le­dik­le­ri­ni ve büyük ya­tı­rım­lar, iyi­leş­tir­me ve kal­kın­ma ham­le­le­ri ger­çek­leş­tir­dik­le­ri­ni ifade eden Ura­loğ­lu, “Böy­le­ce de­mir­yol­la­rı­mız üs­tün­de­ki ölü top­ra­ğı­nı attı. Ta­ri­hi İpek Yolu’nun can­lan­dı­rıl­ma­sı­nı amaç­la­yan Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu Hattı’nı inşa ettik. Bu proje ile bir­lik­te Asya ile Av­ru­pa kı­ta­la­rı ara­sın­da ke­sin­ti­siz de­mir­yo­lu ula­şı­mı müm­kün hale ge­ti­ren Mar­ma­ray ile Lond­ra’dan Pekin’e kadar en gü­ven­li, kısa ve eko­no­mik ulus­la­ra­ra­sı de­mir­yo­lu ko­ri­do­ru­nu oluş­tur­duk. 2003 yı­lın­da yak­la­şık 11 bin ki­lo­met­re olan de­mir­yo­lu uzun­lu­ğu­mu­za; 2023 yılı iti­ba­riy­le, 2 bin 250 ki­lo­met­re­si YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yakla­şık 3 bin ki­lo­met­re ek­le­dik. 14 bin ki­lo­met­re­ye yük­selt­tik. Yük­sek hızlı tren­le­ri­miz­le kon­for­lu, hızlı ve mo­dern se­ya­hat hiz­me­ti­ni doğ­ru­dan ve do­lay­lı olmak üzere 19 ili­mi­ze ve ülke nü­fu­su­mu­zun yak­la­şık yüzde 50’sine ulaş­tır­dık. He­de­fi­miz 2053 yı­lı­na kadar hızlı tren hiz­me­ti alan il sa­yı­mı­zı 52'ye çı­kart­mak ve nü­fu­su­mu­zun büyük bir ço­ğun­lu­ğu­na ulaş­tır­mak. Yük­sek hızlı tren­ler­le 2009 yı­lın­dan bu yana yak­la­şık 77,5 mil­yon yolcu ta­şı­dık. 2023 yı­lın­da yük­sek hızlı tren­le­ri­miz­le 12,5 mil­yon yolcu ta­şı­ya­rak ta­ri­hi bir re­ko­ra imza ata­ca­ğı­mı­zı ön­gö­rü­yo­ruz” dedi.
“ÜLKEMİZ TRANSİT DEMİR YOLU TA­ŞI­MA­CI­LI­ĞIN­DA MER­KEZ ÜLKE KO­NU­MU­NA GELMİŞTİR”
Av­ru­pa’nın baş­lan­gıç nok­ta­sı olan Tür­ki­ye için; Asya, Av­ru­pa ve Orta Doğu’yu bir­bi­ri­ne bağ­la­ma­sı açı­sın­dan ‘Bir Kuşak Bir Yol Pro­je­si’ni çok önem­li bir fır­sat ola­rak de­ğer­len­dir­dik­le­ri­ni söy­le­yen Ura­loğ­lu, “Bu pro­je­nin ‘Orta Ko­ri­do­ru’nun, bizim de­yi­mi­miz­le ‘Yeni İpek Yolu’ ol­ma­sı için ülke için de do­ğu-ba­tı ve ku­zey-gü­ney ek­se­nin­de­ki eksik ula­şım bağ­lan­tı­la­rı­nı ta­mam­la­ya­cak pro­je­le­ri bir bir ha­ya­ta ge­çi­ri­yo­ruz. Son 20 yıl için­de inşa et­ti­ği­miz Mar­ma­ray, Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu Hat­tı­mız; Orta Ko­ri­dor’un altın hal­ka­sı ola­rak kı­ta­lar ara­sın­da ke­sin­ti­siz de­mir­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğı­na imkân sağ­lı­yor. Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu Hattı’ndan bu­gü­ne kadar yak­la­şık 1 mil­yon 500 bin ton yük ta­şın­dı. Bu hat ile Tür­ki­ye’den; Batı’da başta Bul­ga­ris­tan, Ma­ca­ris­tan, Al­man­ya, Avus­tur­ya, Po­lon­ya, Ro­man­ya, Çekya, Slo­vak­ya, Sır­bis­tan ve Fran­sa olmak üzere Av­ru­pa’da bir­çok nok­ta­ya, Do­ğu­da; İran, Af­ga­nis­tan ve Pa­kis­tan’a; Ku­zey­de Rusya’ya, Orta Asya’da Gür­cis­tan, Azer­bay­can, Öz­be­kis­tan, Ta­ci­kis­tan, Kır­gı­zis­tan, Türk­me­nis­tan, Ka­za­kis­tan ve Çin’e kar­şı­lık­lı yük tren­le­ri iş­le­ti­yo­ruz. Orta Ko­ri­dor hattı üze­rin­den Mar­ma­ray ve Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu Hat­tı­mız dün­ya­yı kü­çül­tür­ken, ül­ke­miz tran­sit demir yolu ta­şı­ma­cı­lı­ğın­da mer­kez ülke ko­nu­mu­na gel­miş­tir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“TÜRKİYE İLE İRAN ARA­SIN­DAKİ TA­ŞI­MA­LA­RIN 1 MİLYON TONA ULAŞ­MA­SI­NI HE­DEFLİYORUZ”
De­mir­yol­la­rın­da yeni des­ti­nas­yon­lar­la ula­şım ağını ve yük ta­şı­ma­cı­lı­ğı sek­tö­rü­nü güç­len­dir­dik­le­ri­ni be­lir­ten Ura­loğ­lu, “2021 yı­lın­da Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu Hattı’ndaki yük ta­şı­ma­cı­lı­ğı­na Ka­ra­bağ gü­zer­ga­hı­nı da ek­le­ye­rek Turku­az Eksp­re­si ile Tür­ki­ye-Azer­bay­can ara­sın­da­ki yük ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nın daha da art­ma­sı­nı sağ­la­dık. Bunun yanı sıra İran üze­rin­den Af­ga­nis­tan, Pa­kis­tan, Orta Asya ül­ke­le­ri ve Çin’e yük ta­şı­na­bil­me­si için il­gi­li ül­ke­le­rin demir yolu ida­re­le­ri ile ya­pı­lan iş bir­lik­le­ri de so­nuç­la­rı­nı ve­ri­yor. Ay­rı­ca Tür­ki­ye-İran üze­rin­den Af­ga­nis­tan, Pa­kis­tan ve Türk Cum­hu­ri­yet­le­ri’ne ta­şı­ma­lar da gi­de­rek ar­tı­yor. Tür­ki­ye ile İran ara­sın­da­ki ta­şı­ma­lar her geçen gün ar­tar­ken ilk etap­ta bu ta­şı­ma­la­rın 1 mil­yon tona ulaş­ma­sı­nı he­def­li­yo­ruz” açık­la­ma­la­rın­da bu­lun­du.
“ZEN­GE­ZUR KORİDORU’NUN BİR AN ÖNCE BİTİRİLMESİ İÇİN ÇA­LIŞ­MA­LA­RI­MI­ZI HIZ­LAN­DIR­DIK”
Geç­ti­ği­miz gün Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ile bir­lik­te Azer­bay­can Cum­hur­baş­ka­nı İlham Ali­yev'in da­ve­ti üze­ri­ne Nah­ci­van’a gü­nü­bir­lik ça­lış­ma zi­ya­re­tin­de bu­lun­duk­la­rı­nı ha­tır­la­tan Ura­loğ­lu, “Iğ­dır-Nah­çı­van Do­ğal­gaz Boru Hattı Temel Atma Tö­re­ni'ne ka­tıl­dık, ikili gö­rüş­me­ler ger­çek­leş­tir­dik. Gö­rüş­me­ler kap­sa­mın­da­ki ana ko­nu­lar­dan biri de Zen­ge­zur Ko­ri­do­ru’ydu. Zen­ge­zur Ko­ri­do­ru sa­de­ce Nah­ci­van’ın Azer­bay­can’la olan ula­şı­mı açı­sın­dan değil, 160 mil­yon­luk genç ve di­na­mik nü­fu­su ve 1 tril­yon do­la­rı aşan eko­no­mik bü­yük­lü­ğü ile tüm Türk Dev­let­le­ri­ni il­gi­len­di­ren önem­li bir pro­je­dir. Tür­ki­ye ile Azer­bay­can ara­sın­da doğ­ru­dan de­mir­yo­lu ve kara yolu ula­şı­mı sağ­la­ya­cak Zen­ge­zur Ko­ri­do­ru bağ­lan­tı­sı­nın ha­ya­ta geç­me­si as­lın­da tüm Türk dün­ya­sı­nı bir­bi­ri­ne bağ­la­ya­cak­tır. Özel­lik­le Kaf­kas­ya'daki nor­mal­leş­me için de ha­ya­ti önem ta­şı­mak­ta­dır. Dünkü gö­rüş­me­le­rin ar­dın­dan bu hat­tın bir an önce bi­ti­ril­me­si için ça­lış­ma­la­rı­mı­zı hız­lan­dır­dık. Kars-Nah­çı­van De­mir­yo­lu Pro­je­si’nin im­za­la­rı­nı attık” dedi. Zen­ge­zur Ko­ri­do­ru’nun iler­le­yen za­man­lar­da Güney Kaf­kas­ya’da eko­no­mik iş bir­li­ği­nin ge­liş­ti­ril­me­si ko­nu­sun­da yeni im­kan­lar sağ­la­ya­ca­ğı­nı be­lir­ten Ura­loğ­lu, “Zen­ge­zur Ko­ri­do­ru’nun iş­ler­lik ka­zan­ma­sıy­la be­ra­ber, orta ko­ri­do­run de­mir­yo­lu ve ka­ra­yo­lu yük ta­şı­ma ka­pa­si­te­si ar­ta­cak, bu da Pekin’den Lond­ra’ya uza­nan Do­ğu-Ba­tı ti­ca­re­ti­nin ar­tı­şı­na olum­lu kat­kı­da bu­lu­na­cak­tır. Orta ko­ri­do­run et­kin­li­ği­nin art­ma­sıy­la hem Azer­bay­can ile Hazar De­ni­zi üze­rin­de ge­liş­ti­ri­le­bi­lecek hem de ül­ke­mi­zin böl­ge­de­ki st­ra­te­jik ko­nu­mu­nun önemi ar­ta­cak­tır” diye ko­nuş­tu.
          Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
          Kay­nak: veli.​ka­va­k@​uab.​gov.​tr




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —