ZORUNLU KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI 1 ARALIK'TA BAŞLIYOR

Tra­fik­te gü­ven­li sürüş ve olası ka­za­la­rı ön­le­mek için lüt­fen las­tik­le­ri­mi­zi şim­di­den tak­tı­ra­lım” dedi.

Güncel Haberler 28.12.2023 09:23:00 0
ZORUNLU KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI 1 ARALIK

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, zo­run­lu kış las­ti­ği uy­gu­la­ma­sı­nın 1 Ara­lık’ta baş­la­yıp 4 ay sü­re­ce­ği­ni be­lir­te­rek, “Kış las­ti­ği­ne geç­mek için karın yağ­ma­sı­nı bek­le­me­yin. Tra­fik­te gü­ven­li sürüş ve olası ka­za­la­rı ön­le­mek için lüt­fen las­tik­le­ri­mi­zi şim­di­den tak­tı­ra­lım” dedi. Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, yap­tı­ğı ya­zı­lı açık­la­ma ile 1 Ara­lık- 1 Nisan ta­rih­le­ri ara­sın­da kalan 4 aylık dö­nem­de kış las­ti­ği kul­lan­ma zo­run­lu­lu­ğu­nun baş­la­ya­ca­ğı­nı du­yur­du.KIŞ LASTİKSİZ ARAÇ­LAR­LA YOLA ÇIK­MA­YIN
Sü­rü­cü­le­ri uya­ran Bakan Ura­loğ­lu, “Kış şart­la­rı­na uygun ol­ma­yan ve kış las­tik­siz araç­lar­la lüt­fen yola çık­ma­ya­lım. Yola çık­ma­dan önce hava ve yol du­ru­mu hak­kın­da mut­la­ka bilgi sa­hi­bi ola­lım. Araç­la­rı­mız­da; zin­cir, takoz ve çekme ha­lat­la­rı­nı kati su­ret­le bu­lun­du­ra­lım. Yolda mah­sur kalan araç sa­hi­bi ise­niz, bu­lun­du­ğu­nuz şe­ri­di de­ğiş­tir­me­ye­lim. Olum­suz hava şart­la­rın­da yolun sol şe­ri­di­ni özel­lik­le boş bı­ra­ka­lım. Karla mü­ca­de­le araç­la­rı­na fazla yak­laş­ma­ya­lım, ge­rek­me­dik­çe sol­la­ma yap­ma­ya­lım.” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
Açık­la­ma­da ay­rı­ca 1 Ara­lık- 1 Nisan ta­rih­le­ri ara­sın­da kalan 4 aylık dö­nem­de kam­yon, çe­ki­ci, tan­ker ve oto­büs türü araç­la­rın din­gil­le­ri üze­rin­de­ki tüm las­tik­ler; kam­yo­net, mi­ni­büs ve oto­mo­bil­le­rin tüm las­tik­le­ri­nin; ay­rı­ca seyir es­na­sın­da de­ğiş­ti­ril­mek zo­run­da ka­lı­nan las­tik­le­rin ye­ri­ne ta­kı­la­cak las­tik­le­rin de kış las­ti­ği ol­ma­sı zo­run­lu ola­cak.
İSTAN­BUL’DA TİCARİ ARAÇ­LAR­DA KIŞ LASTİĞİ KUL­LAN­MA ZO­RUN­LU­LU­ĞU 25 KASIM’DA BAŞ­LA­YA­CAK
Bakan Ura­loğ­lu, il sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de, kış las­ti­ği uy­gu­la­ma­sı ya­pı­lıp ya­pıl­ma­ya­ca­ğı ve sü­re­le­re iliş­kin dü­zen­le­me­le­rin or­ta­la­ma yerel sı­cak­lık­lar dik­ka­te alın­mak su­re­tiy­le il­gi­li Va­li­lik­le­re bı­ra­kıl­dı­ğı­nı be­lirt­ti. Bu kap­sam­da İstan­bul Va­li­li­ği, me­te­oro­lo­jik ve­ri­ler çer­çe­ve­sin­de kent­te ti­ca­ri araç­lar­da kış las­ti­ği kul­lan­ma zo­run­lu­lu­ğu­na bugün baş­la­dı.
KIŞ LASTİĞİ TAK­MA­MA­NIN CE­ZA­SI 2 BİN 568 LİRA
Bakan Ura­loğ­lu, zo­run­lu ol­du­ğu halde araç­la­rı­na kış las­ti­ği tak­tır­ma­yan­la­ra 2023 yı­lın­da 2 bin 568 lira tu­ta­rın­da Tra­fik İdari Para Ce­za­sı uy­gu­la­na­ca­ğı­nı ve sü­rü­cü­le­re ise 10 ceza puanı ve­ri­le­ce­ği­ni bil­dir­di.
Bakan Ura­loğ­lu, de­net­le­me­le­rin; Ba­kan­lık per­so­ne­li ile Em­ni­yet Genel Mü­dür­lü­ğü, Jan­dar­ma Genel Ko­mu­tan­lı­ğı, Güm­rük ve Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı’nın sınır ka­pı­la­rın­da­ki bi­rim­le­ri ve be­le­di­ye­le­rin de­ne­tim yet­ki­li­le­ri ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­le­ce­ği­ni kay­det­ti.
LASTİKLER­DE BU­LU­NAN İŞA­RET­LE­RE DİKKAT
Kış las­ti­ği­nin zo­run­lu ol­du­ğu süre içe­ri­sin­de; kış las­tik­le­ri­nin ya­nak­la­rın­da stan­dar­dı sağ­la­dı­ğı­nı gös­te­ren (M+S) işa­re­ti veya (M+S) işa­re­ti ile bir­lik­te kar ta­ne­si (sno­wf­la­ke) işa­re­ti veya sa­de­ce kar ta­ne­si işa­re­ti bu­lun­ma­sı ge­re­ki­yor.
KARLA MÜ­CA­DE­LE EKİPLERİ GÖ­RE­VE HAZIR
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı­nın "tu­run­cu ekip­le­ri", kar ve buz­lan­may­la mü­ca­de­le­nin yanı sıra kış ay­la­rı sü­re­sin­ce gü­ven­li ve ke­sin­ti­siz tra­fik akı­şı­nın sağ­lan­ma­sı için tüm ha­zır­lık­la­rı­nı ta­mam­la­dı. Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü, kış mev­si­min­de ya­şa­na­bi­lecek her türlü olum­suz du­ru­ma karşı kar mü­ca­de­le­si ça­lış­ma­la­rın­da top­lam 68 bin 726 km’lik yol ağın­da; 448 adet kar mü­ca­de­le mer­ke­zi üze­rin­den, 11 bin 828 adet ma­ki­ne ve ekip­man, 13 bin 238 per­so­nel ile ger­çek­leş­ti­recek. Ça­lış­ma­lar­da kul­la­nıl­mak üzere; 687 bin ton tuz, 427 bin m3 tuz ag­re­ga­sı, kri­tik ke­sim­ler için 10 bin ton tuz çö­zel­ti­si karla mü­ca­de­le mer­kez­le­rin­de de­po­lan­dı. Ay­rı­ca, yol­lar­da tipi ve esin­ti ne­de­ni ile tra­fik akı­şı­nın güç­leş­ti­ği veya ka­pan­dı­ğı ke­sim­le­re 866 km kar si­pe­ri ya­pıl­dı.
AÇI­LAN-KA­PA­NAN YOL­LAR VE ANLIK TRAFİK AKIŞI MONİTÖR­LER­LE İZLENİYOR
Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü bün­ye­sin­de ku­rul­muş olan karla mü­ca­de­le mer­kez­le­rin­de ise; gü­zer­gâh ana­li­zi, karla mü­ca­de­le ça­lış­ma­la­rı, açı­lan ve ka­pa­nan yol­lar ve anlık tra­fik, mo­ni­tör­ler üze­rin­den takip edi­li­yor. Önem­li ge­çit­ler­de bu­lu­nan sabit ka­me­ra­lar ara­cı­lı­ğıy­la Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü ve Bölge Mer­kez­le­rin­den hava ve yol du­rum­la­rı iz­le­ni­yor. Kri­tik ke­sim­ler­de gö­rev­len­di­ri­len 1.480 adet karla mü­ca­de­le aracı ka­me­ra­lar­la, 5 bin adet karla mü­ca­de­le aracı ise Araç Takip Sis­te­mi ile takip edi­li­yor. Her­han­gi bir olum­suz­luk­la kar­şı­laş­ma­la­rı du­ru­mun­da mü­da­ha­le edi­lip, il­gi­li­ler­le ko­or­di­nas­yon sağ­la­nı­yor.
SÜ­RÜ­CÜ­LER, YOLA ÇIK­MA­DAN ÖNCE MUT­LA­KA GÜ­ZER­GÂH HAK­KIN­DA BİLGİ AL­MA­LI
Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü, ya­pı­lan karla mü­ca­de­le ça­lış­ma­la­rı­nın ya­nın­da kış mev­si­min­de se­ya­hat edecek yol­cu­la­rın yola çık­ma­dan önce se­ya­hat gü­zer­gâ­hı hak­kın­da 312 449 9199 nu­ma­ra­lı te­le­fon­dan veya üc­ret­siz ALO 159 hat­tın­dan, ALO 123 Ba­kan­lık Çağrı Mer­ke­zi’nden, ALO 159 Yol Da­nış­ma hat­tın­dan, ay­rı­ca; KGM web si­te­si www.​kgm.​gov.​tr ad­re­sin­den hiz­me­te su­nu­lan gü­zer­gâh ana­liz prog­ra­mı ile en uygun gü­zer­gâ­hı ve al­ter­na­tif­le­ri­ni, ka­pa­lı ve ça­lış­ma ya­pı­lan yol­la­rı sor­gu­la­ya­bi­le­cek­le­ri­ni be­lirt­ti.
       Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
       Kay­nak: veli.​ka­va­k@​uab.​gov.​tr


Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °