İsmet KÖSOĞLU


TOKİ DİKKATE ALMALI

e-mail: ismetkosoglu53@gmail.com


Rize Merkez, modern ve dış görüntü itibariyle yöresel mimariyi andıran güzel bir alışveriş merkezine kavuştu.

    Merkezde yıkıldı yıkılacak denilen büyük çoğunluğu iş yeri olan koca Reis Ekrem Orhon Başkanlığında 60 lı yıllarda dönemin kıt imkanlarıyla yapılan Belediye Blokları kentsel dönüşüm adı altında yıkılarak iki yıla yakın bir sürede modern bir şekilde yenilendi.

    Dış görünüş mükemmel görüntü güzel ama sağlamlığına bir şey diyemem.

    Otoparkı, işyerleri, birçok yemek yeri, gençlerin durağı olan kafeleri ve ofisleri ile Rize’nin kalbi olmuş durumda. Bu kadar çok yemek yerine de ihtiyaç var mıydı inceleme konusu olabilir.

     Alışveriş merkezi Rize Belediyesinin isteğiyle TOKİ tarafından yaptırıldı. Yakın zamanda da Cumhurbaşkanına açılışı yaptırılmış.

     Yeni açılmasına rağmen alışveriş çarşısında sorunları zaman geçince daha çok duyuyoruz. İşyeri sahipleri, kiracılar veya işletenlerin şikayetlerine kulak asanda yok galiba.

     Üst katlarda bulunan kafe ve ofislere çıkan asansörlerin sık sık bozulduğu söyleniyor. Yeni binada daha bir yıl olmadan asansör nasıl bozulur veya işlemez. Asansörlerin Rize’de bayisi ve servisi bulunmayan bir firma tarafından yapıldığı bilgisi var. Bu aymazlık değilse Rize’yi bilmemektir. 

     Trabzon’daki bir asansör bayisine asansör işi verilmiş ama daha yeni olmasına rağmen sık sık niye arıza yapıyor. Bu şikâyet acilen giderilmeli yeni binaya yakışmıyor.

    Alışveriş merkezi bünyesinde üst katlarda 406 işyeri-ofis, zemin katta 135 adet işyeri-dükkân bulunuyor. Güzel bir istihdam.

    Kiraların çok yüksek oluşu kiracıyı olumsuz yönde etkilerken son günlerde merkezi sistemle yapılan ısıtma-soğutma sisteminde çok büyük meblağların fatura edilmesi tepki çekiyor.

    Alışverişlerindeki esnafın bir şikâyeti altta bulunan otoparktan işyeri sahiplerinden ücret alınması. İşyeri sahipleri için veya her dükkân için otoparkta yer ayrılması gerekmez mi. Dolgu alanında Belediye otoparkı saatte 20 TL park ücreti alırken buradaki otoparktan günlüğüne 70 TL alınması da çok yüksek bir rakamdır. Umarım gözden geçirilir.