Seyit ASLAN


İktidarın hazırlamış olduğu Çay Kanunu Tasarısı Kemal Derviş döneminde çıkarılan 15 günde 15 yasanın devamıdır

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Sendika Genel Başkanı


    Çay Kanun Yasa Tek­li­fi Geri Çe­kil­me­li­dir.
    2001 kri­zi­nin en­ka­zı­nın al­tın­dan tüm iş­çi­le­re ve emek­çi­le­re sal­dı­rı ya­sa­la­rı çık­mış­tı. O dö­nem­de IMF ta­ra­fın­dan ata­nan ve eko­no­mi­nin ba­şı­na ge­ti­ri­len Kemal Der­viş 15 günde 15 yasa çı­ka­ra­rak ül­ke­yi ka­ran­lı­ğa sü­rük­le­miş­ti. Şimdi ise ik­ti­dar gün­de­me ge­tir­di­ği Çay Kanun Ta­sa­rı­sı ise 15 günde 15 ya­sa­nın de­va­mı ola­rak mec­li­se su­nu­lu­yor. 2001 kri­zin­de çı­ka­rı­lan 15 ya­sa­nın için­de Şeker, Tütün ka­nu­nu vardı. Bu ka­nun­dan sonra TEKEL ka­pa­tıl­dı, ar­sa­la­rı haraç mezat sa­tıl­dı. Şeker fab­ri­ka­la­rı parça parça sa­tı­la­rak Tür­ki­ye şe­ke­re muh­taç hale ge­ti­ril­di. 4572 sa­yı­lı Tarım Satış Ko­ope­ra­tif ve Bir­lik­ler Ka­nu­nun­da de­ği­şik­lik ya­pı­la­rak başta Fın­dık olmak üzere bir­çok tarım ürünü ser­best pi­ya­sa­nın ini­si­ya­ti­fi­ne bı­ra­kıl­dı.
    15 Tem­muz­dan sonra Çay­kur var­lık fo­nu­na dev­re­di­le­rek de­net­len­me­si im­kan­sız hale ge­ti­ril­di. Dört yıl­dır peş peşe za­ra­ra uğ­rat­tık­la­rı Çay­ku­ru, şimdi kanun yo­luy­la ye­ni­den he­de­fe ko­yu­yor­lar.
    Ka­ra­de­niz’in yeşil al­tı­nı; Gi­re­sun, Trab­zon, Rize ve Art­vin il­le­ri­ni kap­sa­yan, on bin­ler­ce aile­nin ve mil­yon­lar­ca emek­çi­nin geçim ka­pı­sı. Şimdi çay ka­nu­nuy­la çay üre­ti­ci­le­ri­ne, Çay­kur iş­çi­le­ri­ne son dar­be­yi vurup çay üre­ti­mi­ni bü­tü­nüy­le ser­best pi­ya­sa­nın ka­de­ri­ne terk etmek is­ti­yor­lar. Bu kanun aynı za­man­da Çay­kur'un uzun za­man­dır sa­tı­la­cak söy­lem­le­ri­nin ger­çek­le­şe­bi­le­ce­ği ve satış için yol te­miz­li­ği an­la­mı­na ge­li­yor.
    Çay üre­ti­ci­le­ri­nin, Zi­ra­at oda­la­rı­nın, Çay­kur iş­çi­le­ri­nin, sen­di­ka­la­rın, si­ya­si par­ti­le­rin ta­lep­le­ri­ne ku­lak­la­rı­nı tı­ka­yan ik­ti­dar ace­ley­le Çay ka­nu­nu­nu mec­li­se ge­tir­di. Daha önce mu­ha­le­fet mil­let­ve­kil­le­ri­nin ver­di­ği 5 ayrı Çay kanun ta­sa­rı­sı­nı ko­mis­yon­lar­da bek­le­te­rek gün­de­me bile al­ma­yan AK Parti ik­ti­da­rı­nın bu ace­le­si niye diye sor­mak is­ti­yo­ruz. AK Parti'nin ha­zır­la­dı­ğı, MHP’nin des­tek­le­di­ği Çay Kanun Tek­li­fi üre­ti­ci­le­ri bi­tir­me, Çay­kur fab­ri­ka­la­rı­nı ka­pat­ma, çayı ve Çay­kur’u çay te­kel­le­ri­ne altın tep­si­de sunma ka­nu­nu­dur.
    Zaten her yıl açık­la­nan çay alım fi­ya­tı üre­ti­ci­le­ri zarar et­ti­rir­ken, ürü­nün de­ğe­ri alı­na­maz­ken, şimdi bu ka­nun­la çay te­kel­le­ri­ne çayı is­te­dik­le­ri fi­ya­ta alma, çay pa­ra­sı­nı uzun va­de­de ödeme ola­nak­la­rı ge­ti­ri­yor. Bu bü­tü­nüy­le çay üre­ti­ci­le­ri­ni bi­tir­me oyu­nu­dur.
    Ka­nun­la çay­lık­la­rın ye­ni­len­me­si demek, küçük üre­ti­ci­le­rin tas­fi­ye­siy­le so­nuç­la­na­cak bir sü­re­cin baş­lan­gı­cı­nın önü­nün açıl­ma­sı de­mek­tir. Kanun tek­li­fin­de çay­lık­la­rın ye­ni­len­me­si­ni, çay ta­rı­mı için uygun ara­zi­le­rin ve çay­lık­la­rın as­ga­ri bü­yük­lü­ğü­nün be­lir­len­me­si­nin yet­ki­si ba­kan­lı­ğa ve­ril­mek­te­dir. Yani çay­lık alan­la­rı­nı üre­ti­ci­ler değil ba­kan­lık be­lir­le­ye­cek­tir. çay te­kel­le­ri­ne çay­lık alan­la­rı oluş­tu­ru­la­rak tıpkı Ordu'da Fın­dık'ta Fer­re­ro te­ke­li­nin ol­du­ğu gibi özel Çay fir­ma­la­rı­na Çay­lık­lar terk edi­le­cek­tir. Çay üre­ti­ci­le­ri­ne des­tek, teş­vik ve prim des­te­ği gibi az olan yar­dım­lar tü­müy­le or­ta­dan kal­dı­rı­la­cak­tır.     Böy­le­ce AK Parti ik­ti­da­rı, uzun sü­re­dir Ka­ra­de­niz in­sa­nı­nın aile­den kalma top­ra­ğı­nın, çay­lı­ğı­nın sa­tıl­ma­sı­nın yo­lu­nu aça­cak. Çay­lık­lar­da uzun va­de­ye ya­yı­lan mül­ki­yet de­ği­şi­mi­ni so­run­suz çöz­müş ola­cak ve özel­lik­le ve­rim­li ve mas­ra­fı az çay ara­zi­le­ri el de­ğiş­ti­recek ve bi­ri­le­ri ta­ra­fın­dan top­la­na­cak­tır. Bu kanun Çayı ve üre­ti­ci­yi bi­tir­me ka­nu­nu­dur.
    Der­hal kanun geri çe­kil­me­li. Çay kanun ta­sa­rı­sı tüm ta­raf­lar (Sen­di­ka­lar, Çay üre­ti­ci­le­ri, Çay­kur iş­çi­le­ri, Zi­ra­at odası, Rize, Art­vin, Trab­zon, Gi­re­sun’da bu­lu­nan üni­ver­si­te­ler, si­ya­si par­ti­ler, oda ve mes­lek ör­güt­le­ri, muh­tar­lar, ko­ope­ra­tif­ler) dahil edi­le­rek ye­ni­den tar­tı­şıl­ma­lı, mu­ta­ba­kat ve uz­la­şı ile üre­ti­ci­le­ri, iş­çi­le­ri, yöre hal­kı­nı ko­ru­yan bir amaç­la gün­de­me ge­ti­ril­me­li ve Mec­lis'te bu­lu­nan par­ti­le­rin ortak mu­ta­ba­ka­tıy­la kanun çı­ka­rıl­ma­lı.
Ta­lep­le­ri­miz açık ve net­tir.
    • Çay kanun ta­sa­rı­sı der­hal geri çe­kil­me­li.
    • Mev­sim­lik iş­çi­ler kad­ro­ya alın­ma­lı.
    • ÇAY­KUR iş­çi­si­nin sen­di­ka seçme öz­gür­lü­ğü­ne saygı du­yul­ma­lı, baskı ve sür­gün­ler dur­du­rul­ma­lı.
    • Sen­di­kal hak ve öz­gür­lük­le­rin önün­de­ki en­gel­ler kal­dı­rıl­ma­lı, iş­çi­le­rin sen­di­ka se­çi­mi­nin önün­de­ki bas­kı­lar son bul­ma­lı.
    • Yaş çay alım fi­ya­tı çay üre­ti­ci­si köy­lü­ler ve ör­güt­le­ri ta­ra­fın­dan be­lir­len­me­li.
    • Açık­la­nan fi­ya­tın taban fiyat ol­du­ğu ilan edil­me­li ve özel çay şir­ket­le­ri­nin bu fi­yat­tan aşa­ğı­ya alım yap­ma­sı­nı en­gel­le­yecek (de­ne­tim dahil ve ya­sak­la­ma dahil) ön­lem­ler alın­ma­lı.
    • Çay üre­ti­min­de kul­la­nı­lan gübre artan gübre fi­yat­la­rı ne­de­niy­le ta­ma­men des­tek­le­me kap­sa­mı­na alın­ma­lı.
    • ÇAY­KUR Var­lık Fo­nun­dan çı­ka­rıl­ma­lı ve özel­leş­ti­ril­me­si­ne yol aça­cak tüm po­li­ti­ka­lar­dan vaz­ge­çil­me­li.
    • Çay st­ra­te­jik ürün ilan edil­me­li. Üre­tim, iş­le­me, pa­ket­le­me ve da­ğı­tım kamu ku­ru­mu olan ÇAY­KUR ta­ra­fın­dan ya­pıl­ma­lı.
    • Çayda kota, kon­ten­jan da­yat­ma­la­rı­na son ve­ril­me­li.
    • Çay it­ha­la­tı ya­sak­lan­ma­lı.
    DİSK/Gıda-İş Sen­di­ka­sı ola­rak başta Çay­kur iş­çi­le­ri­ni, Çay üre­ti­ci­le­ri olmak üzere işçi emek­çi hal­kı­mı­zı ik­ti­da­rın kanun yo­luy­la çayda sö­mü­rü­yü kat­mer­len­di­recek çay kanun tek­li­fi­ne, tarım ve gıda te­kel­le­ri­ni bes­le­yen uy­gu­la­ma­la­rı­na karşı çayda mü­ca­de­le­ye ça­ğı­rı­yo­ruz.