Kudret Uğurlu EMİNSOY

Tarih: 27.06.2025 09:09

KORUYUCU AİLE NEDİR?

Facebook Twitter Linked-in

Koruyucu aile demek Sosyal Hizmetler korumasında olan kimsesiz çocukları hayata hazırlamak maksadıyla yanına almak ve ona bir aile sıcaklığını yaşatmak demektir. Her ne kadar çocuk yuvalarında çocukların maddi ihtiyaçları karşılansa da her ne kadar görevlilerce sevgi verilmeye çalışılsa da yurt ortamında bir çocuğun yaşanan sosyal hayata hazırlanması yüzde yüz sağlanamamaktadır. Bu nedenle çocuk, ancak bir ailenin yanında kalarak toplumsal kültürümüzü kazanabilir ve maddi ve manevi ihtiyaçları tam olarak karşılanabilir. Bir çocuğun hayatı tanıması ve önüne çıkabilecek problemlerle baş edebilecek hale gelebilmesi ancak gerçek bir ailenin yanında gerçekleşebilir. İşte bu noktada koruyucu aileler devreye girmektedir. 

Koruyucu aile olmak demek çocuğu evlatlık almak demek değildir. Her türlü yasal hakları Sosyal Hizmetlere bağlı kalmak kaydıyla koruyucu aile, günlük hayatta çocuğun velisi olmaktadır. Yemesi, içmesi, barınması, giyinmesi gibi maddi ihtiyaçlarının yanında eğitiminden de koruyucu aile sorumludur. Ayrıca çocuğun psikolojik gelişiminden de sorumlu olan koruyucu aile, milletimizin maddi ve manevi kültürünün öğretilmesi işini de üstlenmektedir. 

ÇOCUKLARIN GÖZÜNDEN KORUYUCU AİLE

Bir çocuk için, koruyucu aile programına girmek çoğu zaman korkutucu ve stresli bir tecrübedir. Bir zamanlar güvende hissettikleri yerden, yabancılarla çevrili bir yere götürülmek yaşadıkları en korkunç şeylerden bir tanesidir. Bir taraftan koruyucu ailelere gitmek isteyen çocukların, diğer taraftan da “Acaba gideceğim aile nasıl bir ailedir?” sorusu kafalarında döner durur. Çocuklar için tam bir bilinmeyendir. Yaralı kalplerinde yeniden yaralanmak korkusu dayanılmaz bir haldedir. İşte bu aşamada ailelere çok büyük görevler düşmektedir. En önemlisi sabırdır. Sevgiyle sabır el ele verirse yapılamayacak bir şey yoktur. Psikolojik meseleler ancak sevgiyle ve sabırla aşılabilir. 

Koruyucu aileler, bu hassas çocuklar için güvenli ve sevgi dolu bir ortam sağlarlar. Onların sevgisi ve desteğiyle, çocuklar hayata daha hızlı uyum sağlar ve daha iyi gelişirler. Kısacası, koruyucu aileler, korunmaya ihtiyacı olan çocukların toplumda fark yaratmalarına yardım ederler. 

KORUYUCU AİLELERİN TOPLUMDA YARATACAĞI FARKI ANLAMAK

Hiç düşündünüz mü? Koruyucu aileler olmasaydı, bu çocuklara neler olurdu?  Büyük bir olasılıkla, psikolojik sorunlarını aşamayan bu çocuklar, yeterli özgüvene sahip olmadan ya içine kapanık bir bireye ya da azgınlaşmış bir toplum düşmanına dönüşürdü. Kendinizi bu çocukların yerine koyun. Empati kanallarınızı sonuna kadar açın. Acaba siz bu durumda kalsaydınız ne yapardınız?

Bir çocuk için gerçekten travmatik olabilecek yetiştirme yurduna yerleştirilmesi ona ne kadar fayda sağlar? Korunmaya ihtiyacı olan bir çocuğun, güvenli bir ev ortamına yerleştirilmesi hem onun için hem de toplum için daha iyidir. Bir koruyucu aile olarak, bir çocukta yaratacağınız fark çok önemlidir. Çocuklar, sevgi, empati ve anlayış gösterildiğinde daha başarılı olurlar. Koruyucu aile tarafından gösterilen bağlılık, sevgi ve destek, çocuğun o andan itibaren nasıl gelişeceğini belirler.

Hassas çocukların daha sağlıklı ve mutlu bireyler olmasına yardımcı olur. Onlara gösterilen destek, sevgi ve güvenlik hissi, onların geleceklerini şekillendirmelerinde yardımcı olur. Koruyucu aileler, çocukların terk edilmişlik hissini azaltır ve sevildiklerini hissettirir. Koruyucu aileler olmazsa, korunmaya ihtiyacı olan çocuklar, yanlış kararlar alır ve kötü durumlara düşerler. Anlaşılacağı üzere koruyucu ailelerin yaptıkları işler, toplumda gerçekten çok büyük bir fark yaratır. 

KORUYUCU AİLE OLAMALI MIYIM?

Evet, olmalısınız. Bir çocuk yurdunun yatakhanesinde, kimsesiz bir çocuk, sizin yardım elinizi uzatmanızı bekliyor. Başkasının fiziksel çocuğu olmasının ne önemi var? Unutmayın ki gerçek anne baba çocuğunu kalbiyle doğuran ve sevgiyle yoğurandır. Kalbinizdeki sevgi nurunun doğma zamanı gelmedi mi? Korkmayın! Alacağınız bir çocuk ilerde başınıza dert olmaz. Bu sizin ne kadar verimli çalıştığınıza göre değişir. Unutmayın ki bir çocuk üzeri boş, bembeyaz bir kâğıt gibidir. Üzerine ne yazarsanız, ilerde onu okursunuz.

GERÇEK ANNE BABA, ÇOCUĞUNU KALBİYLE DOĞURAN VE SEVGİYLE YOĞURANDIR.

Hoşça kalın ve uyanık kalın. Sevgi ışığınız, kalbiniz rehberiniz olsun. 

 

Kudret Uğurlu Eminsoy


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —