Fatih Sultan KAR

Tarih: 11.06.2024 14:28

RİZE DEYİP GEÇİLMEZ... BEN RİZE'Yİ ÇOK SEVİYORUM

Facebook Twitter Linked-in

Rize ilini eti­ket edi­nip bu yolla yer al­dık­la­rı vakıf ve der­nek­le­ri si­ya­si bir olu­şu­mun arka bah­çe­si­ne çe­vi­ren­le­re, fın­dık çu­bu­ğu gibi dim­dik düren Ri­ze­li­le­rin ak­si­ne Ri­ze­li­nin ekmek kav­ga­sın­da su­san­la­ra rağ­men ben Rize’yi ka­tık­sız se­vi­yo­rum.
YA BEN AN­LA­TA­MA­DIM
Ona sun­duk­la­rı­mı zaman zaman an­la­ma­sa da Ri­ze­li­yi çok se­vi­yo­rum. “Ya ben an­la­ta­ma­dım ya sen an­la­ma­yı­sun” deyip, ge­çi­yo­rum. Üs­tü­ne bir de demli çay içi­yo­rum. Rize’nin ne­yi­ni se­vi­yo­rum bi­li­yor mu­su­nuz? Yağ­mur ya­ğar­ken elin­de şem­si­ye olan in­san­la­rın saçak al­tın­da yü­rü­me­le­ri­ni se­vi­yo­rum. Başın ayır­dı­ğı zaman “ağır baş iyi­dir” diyen adamı se­vi­yo­rum. Adam sa­mi­mi bir kere ar­ka­dan film çe­vir­mi­yor. Bu şeh­rin yıl­dız­la­rı var. On­la­ra do­kun­dum.
DOĞRU OL DÜRÜT OL KA­RAN­LIK­TA YÜ­RÜ­SEN BİLE AYA­ĞIN TAŞA TA­KIL­MAZ
Her gün daha da kö­tü­le­şen or­tam­da “Doğru dü­rüst ol ka­ran­lık­ta yü­rü­sen bile aya­ğın taşa ta­kıl­maz” diyen Tur­gut Ka­ra­faz­lı’yı, Ri­ze­li­ler ken­di­si­ne kolay ulaş­sın diye Arif’in Kah­ve­si’ne ta­kı­lan Nihat Mete’yi bütün gü­zel­lik­le­riy­le yü­re­ğim­de ya­şa­tı­yo­rum.
Çay­cı­nı gür sesi Nu­ret­tin Ke­pe­nek, Cavit Özgür’ü ve Mu­hit­tin Türüt’ü, yağ­mur al­tın­da ku­lü­bü­ne katkı olsun diye maç bi­le­ti satan Ri­zes­por’un ku­ru­cu­su ve baş­kan­la­rın­dan Mu­har­rem Kürk­çü’yü, Fut­bol to­pun­dan ıslık sesi çı­ka­ran adam Şenol Birol’u, ha­ya­tı­na do­ku­nan Yal­çın Çilli, Tah­sin Ho­şa­tar ve Ali Bö­lük­ba­şı’nı öz­lem­le anı­yo­rum. Ga­ze­te­ci ağa­bey­le­rim Ne­ca­ti Tuzcu, Metin İsla­moğ­lu ve Ya­vu­zer Tar­lan’ı unut­mak olur mu? On­lar­la ha­tı­ra­la­rı­mı ha­ya­tı­mın en güzel an­la­rı ola­rak ya­şa­tı­yo­rum.
GÜZEL BAKAN GÜZEL GÖRÜR
Te­le­fon ku­lü­be­si gibi dar alan­da çalım ata­bi­len Hakan Te­ci­mer’i, fut­bo­lun ve­zi­ri Hasan Vezir’i, altın saçlı altın yü­rek­li Hüsnü Kürk­çü iz­le­me, ken­di­le­riy­le soh­bet etme bah­ti­yar­lı­ğı­nı ya­şa­dım.
Küf­ret­mem ge­rek­ti­ğin­de iyi sö­ve­rim diyen Emin Gür­ses’i, Rize ve Ri­zes­por’un Yar­dım­cı­sı Onur­sal Baş­ka­nı­mız Hasan Kemal Yar­dım­cı’yı, dar zaman dostu Av. Hü­se­yin Ka­ra­ah­me­toğ­lu’nu, Ri­ze­li­le­rin Ağır Abiyi Orhan Ke­çe­li’yi, ar­şi­vi­ni yü­re­ği­ni bana açan Hasan Tun­cer Türüt’ü, güzel insan Mu­har­rem Kasap ve Haşim Tor­na­cı’yı ta­nı­dım sev­dim. Güze ta­ra­fın­da ha­ya­ta bak­mak ge­re­kir.
Rize’nin her san­tim met­re­si­ne aşı­ğım ben se­vi­yo­rum. Her­kes gibi değil ama her­kes gibi değil. Özel­lik­le Rize ismi ile var olup Rize ili­nin ima­jı­na zarar ve­ren­ler gibi değil. İyi ta­ra­fı­nı sev­di­ğim gibi kötü ta­ra­fı­nı da se­vi­yo­rum. Yay­la­la­rı­nı, de­ni­zi­ni sev­di­ğim gibi in­sa­nı­nı da se­vi­yo­rum Gü­ne­şi­ni, ya­zı­nı sev­di­ğim gibi yağ­mu­ru­nu da se­vi­yo­rum. Ne Ça­ye­li ne Ar­de­şen ne de Pazar’a kadar. Rize’yi Ri­ze­li’yi se­ve­ce­ğim me­za­ra kadar..
*Umu­dun tü­ken­di­ği yerde Rize Dos­ma­lı Hasan Vezir or­ta­ya çıktı Sarı La­ci­vert renk­le­ri şam­pi­yon yaptı. Se­vin­dim. “Fe­ner­bah­çe­li” de­di­ler.
*”Yan­lı­şa yan­lış de baban da olsa din­le­me­den geçme ço­ban­da olsa dedim”. “Biz ne der­sek o” de­di­ler.
*Lozan’da ül­ke­mi­zi tem­sil eden Rize Pa­zar­lı CHP Mil­let­ve­ki­li Ahmet Muh­tar Çilli’yi an­lat­tım. Çayın ge­li­şi­mi­ne ön­cü­lük eden İsmet İnönü’yü an­lat­tım. “Sende gizli bir CHP hay­ran­lı­ğı var” de­di­ler.
*”İnsan­la­rın ça­lış­tık­la­rı kurum ku­ru­lu­şun bir nu­ma­ra­lı yö­ne­ti­ci­si hak­kın­da, ku­rum­la­rı hak­kın­da olum­suz pay­la­şım­da bu­lun­ma­la­rı etik de­ğil­dir. Ah­la­kı de­ğil­dir” dedim. Ve bu çey­rek asır­dır ça­lış­tı­ğım ku­rum­da hep bu düs­tur­la yol aldım. Ek­me­ği­ne işime dil uza­tan­lar oldu.
*Öm­rüm­de bir kez oy ver­me­di­ğim Rize kim­li­ği­ni yu­ka­rı ta­şı­mış, şeh­ri­me hiz­me­ti olmuş, her se­fe­rin­de Rize’den mil­let­ve­ki­li adayı olmuş ve üç kez baş­ba­kan­lık yap­mış “Ahmet Mesut Yıl­maz’ın is­mi­ni yeni ya­pı­lan ha­va­ala­nı­na ver­mek ve­fa­dır” dedim. Din be­zir­gân­la­rı di­ni­mi ima­nı­mı sor­gu­la­dı­lar...
*”Rize Şehir Mer­ke­zi­ne Şehir has­ta­ne­si yap­mak şehri ki­lit­le­mek­tir” dedim. Kral­dan çok kral­cı­lar yay­lım ateşe tut­tu­lar beni. Şehir mer­ke­zin­den vaz­ge­çil­di. O zatı muh­te­rem­ler sus pus...
*”Ri­zes­por bütün Ri­ze­li­le­rin ortak pay­da­sı­dır. Si­ya­se­te alet edil­me­me­li” dedim. “Sana mı so­ra­ca­ğız” de­di­ler. Oysa bir kaç satır sö­zü­müz bazı ger­çek­le­ri gör­müş gö­zü­müz vardı ki; Ri­zes­por ta­ri­hi­ni ka­le­me almış kulüp ta­ri­hi­ne bir bel­lek oluş­tur­muş­tuk.
*Her in­sa­nın gö­rü­şü de­ğer­li­dir. Fark­lı ses fark­lı dü­şün­ce fark­lı renk güzel ol­ma­sa gök­ku­şa­ğı­nın ne önemi var.
*Der­ne­ğin vak­fın si­ya­set­le işi olmaz. Bir şehri tem­sil edi­yor­san o şe­hir­li aday­la­ra eşit ya­kın­lık­ta olur­sun” dedik.
Mem­le­ket sev­da­sı­nı değil, li­de­rin rı­za­sı­nı baz alan­lar beni an­la­mak bi yana dur­sun karşı dur­duk­la­rı aday ka­za­nın­ca kut­la­ma­ya koş­tu­lar, poz ver­di­ler.
Seçim ön­ce­si tavır al­dı­ğın aday se­çi­mi ka­za­nın­da Ri­ze­li ku­ka­ri olmaz *Ha ille de bir ya­kış­tır­ma­da bu­lu­na­cak­sı­nız es­ki­ci veya ara­yı­cı di­ye­bi­lir­si­niz.
Mo­dern çağın es­ki­ci­si veya gü­ze­lin iyi­nin ara­yı­cı..
*Ha ille de bir taraf ara­ya­cak­sa­nız ben Rize’nin Fe­te­koz’un, Apon­co­nuz’un ta­ra­fın­da­nım.
GÖK­YÜ­ZÜ HEPİMİZE YETER
Bu gök­yü­zü bu dünya he­pi­mi­ze yeter. Ya­ban­cı­lar cen­ne­ti tarif eder­ken Rize’nin gü­zel­lik­le­ri­ni tas­vir edi­yor­lar. Bir yüzü ba­şın­dan kar ek­sil­me­yen Kaç­kar­lar’a, diğer yüzü; hır­çın­lı­ğı din­me­yen Ka­ra­de­niz’in deli ma­vi­si­ne bakan Rize’nin halkı her daim te­laş­lı, ace­le­ci, atak, ça­lış­kan ve esp­ri­li­dir. Yö­re­nin ha­va­sı, top­ra­ğı, su­yu­dur on­la­rı böyle yapan. Rize gü­zel­lik­le­rin di­ya­rı, yeşil ve mavi sev­da­sı­nın dört mev­sim canlı kal­dı­ğı Ka­ra­de­niz’in şirin ken­ti­dir. Ye­şi­lin her to­nu­nun bir arada ahenk­le bu­luş­tu­ğu, Kaç­kar­la­rın etek­le­ri­ne se­ril­miş, Ayder’in ve Anzer’in ana yur­du­dur. Kaç­kar­la­rın bağ­rın­dan doğan, hak­kın­da tür­kü­ler ya­kı­lan, kemer köp­rü­ler­le süs­len­miş, Fır­tı­na Va­di­si’nin be­şi­ği­dir. Zir­ve­le­re has­ret in­san­la­ra, do­ruk­la­rın­da he­ye­ca­nın son de­mi­ni his­set­ti­ren Kaç­kar­la­rın me­ka­nı, ha­ya­ta gü­zel­lik­ler katan Ri­ze­li­le­rin mem­le­ke­ti­dir. İşte bu güzel in­san­lar­dan olu­şan bir seçki, bu ki­ta­bı oluş­tur­muş­tur. Ri­ze­li tut­tu­ğu­nu ko­pa­ran, zoru ba­şa­ran ve bu­lun­du­ğu or­tam­da ken­di­ni fark et­ti­ren­dir.
Ri­ze­li­ler; si­ya­set­te, sa­nat­ta, spor­da ve si­ya­set­te her daim söz sa­hi­bi ol­muş­tur. İşte bu yüz­den ben Rize’yi çok se­vi­yo­rum.
KUR­TU­LU­ŞA YÜREK KOYAN RİZELİLER
Sözde kah­ra­man­la­rın “Rize’nin kur­tu­luş yok” sö­zü­nün ak­si­ne kur­tu­lu­şa yürek koy­muş baş koy­muş in­san­la­rın şeh­ri­dir benim mem­le­ke­tim.
*Rize, Türk’ün ateş­le im­ti­han edil­di­ği bu zor dö­nem­de ekmek kar­ney­le da­ğı­tı­lır­ken milli mü­ca­de­le­ci­le­re kar­ne­siz ekmek sağ­la­yan ve Ata­türk’ün dik­ka­ti­ni çek­me­yi ba­şa­ran ve Ata­türk’ün: “Yarın cep­he­ye git­sek, kaç ki­şiy­le ge­lir­sin?” so­ru­su­na Ri­ze­li­ye has kes­kin ze­ka­sı­nı ve şi­ve­si­ni ko­nuş­tu­ra­rak “Bi tu­fe­ğum, bi da ben senun em­run­de­yiz paşam” diye cevap veren Ri­ze­li Ma­ta­ra­cı Meh­met Efen­di’nin mem­le­ke­ti­dir. Ça­lış­kan, tut­tu­ğu­nu ko­pa­ran, ek­me­ği­ni taş­tan çı­ka­ran bu in­san­la­rın şeh­ri­dir.
*Rize, Kur­tu­luş sa­va­şı yıl­la­rın­da çe­te­siy­le bir­lik­te des­tan­la­şan ve savaş son­ra­sı si­ya­se­te gir­me­si­ni is­te­yen­le­re “Biz işi­mi­zi ta­mam­la­dık efen­di­ler. Sa­vaş­ta dik duran ba­şı­mı­zı si­ya­set­te eğ­me­yiz. Til­ki­nin pa­zar­da işi yok­tur” şek­lin­de cevap veren İpsiz Recep Reis’in mem­le­ke­ti­dir.
*Rize, Ab­dül­ha­mit dö­ne­min­de Mek­ke-Me­di­ne tren yo­lu­nu yapan Ab­dul­lah Çil­li­oğ­lu’nun mem­le­ke­ti­dir.
ON­LAR­DA RİZELİ
*Rize 1939 yı­lın­da Er­zin­can’da ya­şa­nan büyük dep­rem­de ser­best bı­rak­tı­ğı mah­kûm­lar­la el ele ve­re­rek al­dı­ğı sıra dışı ka­rar­lar­la çok sa­yı­da canın kur­ta­rıl­ma­sı­nı sağ­la­yan Yusuf İzzet Akçal’ın şeh­ri­dir.
*Rize bir Cum­hur­baş­ka­nı (Recep Tay­yip Er­do­ğan), üç baş­ba­kan (Sad­ra­zam Meh­met Ali Paşa), Ahmet Mesut Yıl­maz, Recep Tay­yip Er­do­ğan) çı­ka­ran bir şe­hir­dir.
*Ala­nın­da elde et­ti­ği ba­şa­rı­lar al­dı­ğı ulus­la­ra­ra­sı ödül­ler sa­ye­sin­de bi­yog­ra­fi­si say­fa­la­ra sığ­ma­yan, Pazar’ın Ha­ca­pit Köyü’nden Tıp dün­ya­sı­nın zir­ve­si­ne ula­şan Prof. Dr. Meh­met Ha­be­ral’in şeh­ri­dir.
*Dü­ğü­nün­de kı­zı­na nikâh he­di­ye­si ola­rak üze­rin­de Ata­türk fo­toğ­ra­fı olan al­tın­la­rı takan, kü­pe­le­ri tak­tık­tan sonra sa­lon­da­ki­le­rin de du­ya­ca­ğı bir ses tonu ile kı­zı­na şöyle ses­len­miş­ti: “Ata­türk hep ku­la­ğı­na küpe olsun” diyen Rize Ta­pu­da kaydı ol­ma­yan baş­kan, de­ni­zi kara ka­ra­yı para yapan adam diye anı­lan Ekrem Orhon’un şeh­ri­dir.
*Rize, Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı gö­re­vi­ni Ri­ze­li­ler­le el ele gönül gö­nü­le yapan Rahmi Metin’in şeh­ri­dir.
*Rize, Rize Gün­doğ­du’dan Ha­va­cı­lık ve Uzay Sa­na­yii AŞ (TUSAŞ) Genel Mü­dür­lü­ğü’ne uza­nan yolun yol­cu­su Temel Kotil’in mem­le­ke­ti­dir.
*Rize Türk si­ya­se­tin­de söz sa­hi­bi olmuş Tah­sin Bekir Balta, Ahmet Tev­fik İleri, Alper Taş, Dr. Fethi Te­ve­toğ­lu, Orhan Ke­çe­li, Ahmet Muh­tar Çilli, Ali Topuz, Ay­te­kin Kotil, Besim Tibuk, Kök­sal Top­tan, Nev­zat Kö­soğ­lu, Murat Ka­ra­yal­çın, Sami Uğur Kum­ba­sar, Şev­ket Yıl­maz gibi nice in­san­la­rın şeh­ri­dir.
*Spor­da ba­şa­rı­la­ra imza atan, bay­ra­ğı­mı­zı zir­ve­ye ta­şı­yan bizi gu­rur­lan­dı­ran Şenol Birol, Ab­dul­lah Avcı, Hasan Vezir, Hakan Te­ci­mer, Meh­met Akif Pirim, Ser­vet Yar­dım­cı, Kazım Ayvaz, Dur­sun Ali Erbaş, Cü­neyt Çakır, Yusuf Na­moğ­lu, Av. Hü­se­yin Ka­ra­ah­me­toğ­lu, Yaşar Yıl­maz, Ne­ca­ti Mor­gül’ün şeh­ri­dir.
*Rize sanat, ede­bi­ya­ta gü­zel­lik katan Şeref Bil­sel, Dur­sun Ali Sa­rı­oğ­lu, Yük­sel Uzel, Hasan Sö­ze­ri, Tar­kan Te­ve­toğ­lu, Sezen Aksu, Doğuş, İbra­him Ka­ra­ca, Gök­han Bir­ben, Yaşar Kurt, Birol To­pa­loğ­lu, Altay, Sinan Özen, Yusuf Kur­çen­li, Ali Atay, Osman Aydın Tolan, Cevat De­re­li, Galip Erdem, Prof. Dr. Bekir Sıtkı Bay­kal, Prof. Dr. İsmail Kara, Adnan Azar, Sa­det­tin Kay­nak, Davut Gü­loğ­lu, İsmail Hakkı De­mir­ci­oğ­lu, Hasan Fehmi Sö­ze­ri, Oktay Ara­yı­cı, Gök­han Keser, Ahmet Şafak, Sü­ley­man Yağcı, Sab­ri­ye Kara, Sinem Kobal, Ner­gis Kum­ba­sar, Yıl­maz Mor­gül, İsmail Türüt, Sel­çuk Balcı, Ayhan Alp­te­kin, Ci­mil­li İbo, Kor­han Öz­yıl­dız’in gibi de­ğer­li isim­le­rin şeh­ri­dir. İsmail Say­maz’ın şeh­ri­dir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —