Fatih Sultan KAR


TÜRK EDEBİYATINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLAN RİZELİ ŞAİR ŞEREF BİLSEL'E ÖDÜL

e-mail: fatihsultan.kar@gmail.com - Web: www.fatifsultankar.com


“Kâğıdın Ölümü” kitabıyla Şeref Bilsel, Metin Altıok Şiir Ödülü'nün sahibi oldu.“Kâğıdın Ölümü” kitabıyla Şeref Bilsel, Metin Altıok Şiir Ödülü'nün sahibi oldu.

 Bil­sel, ödü­lü­nü Eski Kül­tür Ba­ka­nı Ercan Ka­ra­kaş ile şair yazar Şükrü Erbaş’tan aldı. Metin Al­tı­ok Şiir Ödülü, İstik­lal Cad­de­si’ndeki Ses Ti­yat­ro­su’nda dü­zen­le­nen tö­ren­le sa­hip­le­ri­ni buldu. Or­ga­ni­zas­yo­na Be­yoğ­lu Be­le­di­ye Baş­ka­nı İnan Güney, Eski Kül­tür Ba­ka­nı Ercan Ka­ra­kaş ka­tıl­dı. Ödül tö­re­ni­nin su­nu­cu­lu­ğu­nu Metin Al­tı­ok’un kızı Zey­nep Al­tı­ok Akat­lı üst­len­di. ‘Kâ­ğı­dın Ölümü’ ki­ta­bıy­la Şeref Bil­sel, ödü­lün sa­hi­bi oldu ve ödü­lü­nü Eski Kül­tür Ba­ka­nı Ercan Ka­ra­kaş ile şair yazar Şükrü Erbaş’tan aldı.
İNSAN OLMA ERDEMİ VE ŞEREF BİLSEL
Metin Al­tı­ok Şiir Ödülü Se­çi­ci Ku­ru­lu, ödü­lün ve­ril­me­sin­de­ki ge­rek­çe­de şu ifa­de­le­re yer verdi: "Şeref Bil­sel, çağın ür­kü­tü­cü la­bi­rent­le­rin­de bir ba­şı­na kal­mış insan te­ki­nin, ev­ler­den, ölüm­ler­den, ge­lecek rü­ya­la­rın­dan ve bir şid­det sar­ma­lın­dan ge­çe­rek top­lum­sal ha­ya­ta ka­rış­mış yal­nız­lı­ğı­nı ve hu­zur­suz­lu­ğu­nu; top­lum­sal ha­ya­tın ev­le­ri­mi­zi, ha­yat­la­rı­mı­zı ge­le­ce­ği­mi­zi ku­şat­mış büyük ya­ban­cı­laş­ma­sı­nı, sev­gi­siz­li­ği­ni ve yı­kı­cı­lı­ğı­nı; ara­la­rın­da­ki di­ya­lek­tik iliş­ki­yi us­ta­lık­la gös­te­re­rek; insan olma er­de­mi­ni yü­cel­ten bir etik yak­la­şım­la, şi­irin derin, çağ­rı­şı­mı geniş, in­ce­lik­li di­liy­le he­pi­mi­zin yü­re­ği­ne ıs­rar­la sunan bir şiire var­mış­tır Kâ­ğı­dın Ölümü'nde. Bu ne­den­le 2024 Metin Al­tı­ok Şiir Ödülü'nün Şeref Bil­sel'e ve­ril­me­si­ne oy çok­lu­ğu ile karar ve­ril­miş­tir."
Ya­yım­lan­mış şiir ki­tap­la­rı
“Dar Zaman Ri­va­yet­le­ri” (1996)
“Mag­ma­da Kış Mev­si­mi” (2003)
“Mec­nun Dalı” (2007, Yitik Ülke Ya­yın­la­rı)
“Dün­ya­nın Külü”, (2013 İkaros Ya­yın­la­rı)
“Sür­gün­de­ki Rüz­gâr”, (Toplu Şi­ir­ler, 2014, Yitik Ülke Ya­yın­la­rı)
"Ka­ğı­dın Ölümü", (2023, Yitik Ülke Ya­yın­la­rı) (KÜL­TÜR SANAT)
ŞEREF BİLSEL KİMDİR?
1972 yı­lın­da Rize’de doğdu. Dum­lu­pı­nar Üni­ver­si­te­si Türk Dili ve Ede­bi­ya­tı Bö­lü­mü­nü bi­tir­di. Özel bir te­le­viz­yon ka­na­lın­da prog­ram ya­pım­cı­lı­ğı­nın ya­nın­da kül­tür sanat da­nış­man­lı­ğı da yaptı. Şiir, de­ne­me ve eleş­ti­ri­le­riy­le pek çok der­gi­de yer aldı. Mo­dern Türk şiiri üze­ri­ne ya­zı­la­rı ve şi­ir­le­ri; Cum­hu­ri­yet-Ki­tap, Var­lık, Pa­ti­ka, Başka, Mor Taka, Aka­tal­pa, Şiir Oku, Ede­bi­yat ve Eleş­ti­ri, Ya­sak­mey­ve, Kaş­gar, Bu­da­la gibi der­gi­ler­de ya­yım­lan­dı. Şeref Bil­sel, 2010 yı­lın­da Doğan Hız­lan, Cevat Çapan, Orhan Koçak ve Ahmet İnam ile bir­lik­te Altın Por­ta­kal Şiir Ödülü jü­ri­sin­de yer aldı. Şeref Bil­sel’in Dün­ya­nın Külü adlı ki­ta­bı­na 18. Altın Por­ta­kal Şiir Ödülü ve­ril­di. Doğan Hız­lan, Cevat Çapan, Ahmet İnam, Hü­se­yin Fer­had ve Şükrü Erbaş’tan olu­şan jüri “Söz­cük se­çi­mi, imge ör­gü­sü, ya­ka­la­dı­ğı yük­sek mü­zi­ka­li­te” göz önüne alı­na­rak Dün­ya­nın Külü ki­ta­bı­na ve­ril­me­si­ne karar ve­ril­di­ği­ni açık­la­dı.
 Ha­ber-Fo­to: Fatih Sul­tan KAR