Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, inşaatında sona yaklaşılan ve Ordu-Giresun Havalimanı'nın ardından deniz dolgusuna yapılan Türkiye'deki 2. havalimanı olma özelliğine sahip olacak Rize-Artvin Havalimanı projesinin inşaatında incelemelerde bulundu.
Bakan Karaismailoğlu, Rize-Artvin Havalimanı'nın yapım döneminde 56 farklı sektöre doğrudan veya dolaylı olarak fayda sağladığını belirterek, "Bu bağlamda yapım döneminde milli gelire etkisi 556 milyon dolar, istihdama etkisi 28 bin 100 kişi, üretime etkisi ise 1,2 milyar doların üzerindedir." dedi.
Bakan Karaismailoğlu, 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılması planlanan Rize-Artvin Havalimanı'nda incelemelerde bulundu.
Havalimanının terminal binası, CIP ve VIP salonları ve diğer eklentilerini gezen Karaismailoğlu, çalışmaların son durumuna ilişkin yetkililerden bilgi aldı, havalimanı çalışanları ve işçilerle bayramlaştı.
Daha sonra apronda gazetecilere açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, Ramazan Bayramı'nın tüm insanlık için barış ve huzur getirmesini temenni etti.
Karaismailoğlu, bir yandan bayram sevincini yaşarken diğer yandan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta açılacağını müjdelediği, Türkiye için kıymetli bir eseri daha milletle buluşturmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi, Rize-Artvin Havalimanı projesinde artık sona gelmenin sevincini yaşadıklarını belirtti.
Bakanlık olarak havacılık sektöründe son 20 yılda büyük ve önemli gelişmeler kaydettiklerini, uygulamaları, politikaları ve düzenlemeleri sayesinde Türk sivil havacılığının küresel bir güce dönüştüğünü vurgulayan Karaismailoğlu, "Hava yolu halkın yolu oldu. Hava yolu sektörü yatırımlarımız 147 milyar lirayı buldu. Türkiye'yi çağın ihtiyaçlarına cevap veren yeni havalimanlarıyla tanıştırdık. Mevcut havalimanlarını da tepeden tırnağa modernize ettik." şeklinde konuştu.
Karaismailoğlu, aktif havalimanı sayısının bugün 57'ye çıktığını, 3 milyon metrekare alanda inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı ile bu sayıyı 58'e çıkaracaklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Rize-Artvin Havalimanı'mız, Ordu-Giresun Havalimanı'nın ardından Türkiye'nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa ettiği 2'nci, dünyanın ise 5'inci havalimanıdır. Avrupa'da başka bir örneği de yok. Havalimanımızın pist, apron, taksi yolu ve tüm altyapı imalatlarını tamamladık.
Nisan ayının başından itibaren de deneme uçuşları başladı. 45 metre genişlik ve 3 bin metre uzunluğundaki pistiyle bölgenin hava yolu ulaşımı ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayacak bir proje. Yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek. 32 bin metrekare terminal binası ve diğer destek binalarıyla birlikte toplam 47 bin 133 metrekare kapalı alanı bulunan muazzam bir yapıdan bahsediyoruz."
Bölgenin kültürel ögelerinden izler taşıyan havalimanında yöresel mimarinin yansıtıldığı terminal binası ile 36 metre yüksekliğinde, çay bardağı formundan esinlenilen kule de inşa ettiklerini, gövdesi aydınlatılan kulenin bölgenin siluetine ayrı bir canlılık katacağını belirten Karaismailoğlu, teknik ve yapım özellikleriyle dünyada sayılı örnekler arasında gösterilen havalimanındaki 135 bin metrekareden fazla peyzaj alanının 49 bin metrekaresini, Karadeniz'in coğrafi özelliklerine uyumlu olan 1453 ağaçla yeşillendirdiklerine dikkati çekti. Rize çayını tüm dünyaya tanıtmak, çayın bahçeden bardağa kadar süren yolculuğunu tüm yönleriyle anlatmak için bir de Çay Müzesi açacaklarını bildiren Karaismailoğlu, ayrıca sanatsal objelerle de terminali çok işlevli bir buluşma merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.