Prof. Dr. Osman Bektaş, “Rize’de depremsellik 3 kat artmış durumda. Bu boyutta bir deprem yaşanması durumunda Rize diye bir yer kalmaz” dedi.
Kahramanmaraş Merkezli 10 ili etkileyen depremin ardından Karadeniz Bölgesini bekleyen büyük tehlikeyi KTÜ Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü emekli Profesör Osman Bektaş açıklama getirdi. İlimizde dere yatağı üzerinde yapılan dev konutlara dikkat çeken Bektaş, “20 yıldan beri söylediğim tehlikeyi AFAT ve Devlet 2019'da çıkan deprem yönetmenliği ile kabul etti ve Rize’nin deprem tehlikesini 3 kat arttırdı. Tabi bunlar normal zemindeki artışlar. Dere yatakları ve dolgu üzerindeki yapıların tehlikesinin ayrıca hesaplanması lazım. Dolgu üzerinde Rize’ de bir stadyum var. Rize’de kent merkezi dolgu üzerinde kurulmuş. Bunlar risk altında Bunların acilen değerlendirilmesi, mikro bölgelendirme ile zemin etüt çalışmaları yapılmalı. Yapı stokunun yönetmenliğine uygunluğunun acilen kontrol edilmezi lazım” ifadelerini kullandı.
Heyelan alanlarının imara açılmasına dikkatleri çeken Bektaş, “Rize’nin özellikle dağların denize bakan yamaçları, depremin 2.etkisi ise heyelan tehlikesidir. Bu gün heyelan sahaları imara açılmış durumdadır. Daha önce imara kapalı olan çoğu yer şehirleşme nedeniyle imara açıldı. AFAT’ ın Rize için verdiği deprem tehlikesi 6.6 lik bir depreme denk gelmektedir. Böylesi bir deprem meydana gelmesi durumunda bundan en çok etkilenecek yerler heyelan sahaları üzerinde bulunan çok katlı binalardır” ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi