Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)’nin paydaşı olduğu “İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Projesi“ kapsamında Aydın’da mezuniyet ve yemin töreni gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı 11’ci Kalkınma Planı ve İnsan Hakları Eylem Planı gereği yürürlüğe konan “İnsan Hakları ve Şiddetle Mücadele Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Projesi” kapsamında eğitimlerini tamamlayan adaylar sertifikalarını almaya devam ediyor. Aydın Valiliği, HEGEM Vakfı ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi koordinesinde Aydın Hidayet Sayın Kültür Merkezi’nde “Yeminli Sosyal Arabuluculuk Sertifika” mezuniyet ve yemin töreni gerçekleştirildi.
‘TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAĞIZ’
Mezuniyet ve yemin töreni sertifika töreninde konuşan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Şiddet toplumun karşı karşıya kaldığı önemli bir durum ve bu nasıl önlenebilir konusunda çalışmaların ortaya konması ise oldukça önemli. Bu projede Aydın olarak ilk olmaya gönüllü olduk. İlgili kurum ve kuruluşlarımızın da bu projeye ilgisi çok güzel. Sosyal arabuluculuk uygulaması çok küçük meseleleri büyümeden çözülmesine fırsat verecek. Ayakları sağlam yere basan bir çalışmayı ortaya koyacağız. Aydın’da gerçekleşen bu çalışma Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışma. Emeği geçen herkese teşekkür ederim“ ifadelerine yer verdi.
‘GELİNEN SÜREÇ ÇOK TEHLİKELİ VE ÜRKÜTÜCÜ’
Şiddet meselesinin artık günümüz koşullarında ön görülemez ciddi bir tehlike arz ettiğini belirten Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) Kurucu Genel Başkanı Adem Solak da mezuniyet ve yemin törenini değerlendirerek “Bu projenin hayata geçmesi noktasında çok büyük çaba ve gayret gösterdik. Bu çabaların sonuç vermesi noktasında hepimiz kararlıyız ve umutluyuz” açıklamasında bulundu
CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK
Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’a teşekkür eden Solak “Cumhuriyet tarihinde ilk defa ilk sosyal arabuluculuk mezuniyet töreninde bulunuyoruz. Bu ilk törenin Aydın iline nasip olması ise bir gurur vesiledir. Pilot çalışmalar bugün itibariyle tamamlandı ve ilk mezuniyet törenini gerçekleştiriyoruz. 4 bin 700 civarında bir mezunumuz oldu” dedi.
‘KGK OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Törene katılarak bir konuşma yapan KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, “Devlet ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çabası ve gayretiyle yürütülen bu önemli projenin paydaşı olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.
Bizlerde projenin amacına ulaşması ve artık ülkemizde kanayan bir yara olan şiddet meselesinin kökten çözümü noktasında üzerimize düşen görevi sonuna kadar yapmakta kararlıyız“ dedi.
ADALET BAKANLIĞI PROJENİN MİHENK TAŞI
Küresel Gazeteciler Konseyi KGK)’nin proje ortağı olduğu İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Projesi açılış ve tanıtım programı Adalet Bakanlığı’nın çağrısı ile 8 bakanlıktan 17 genel müdürlük, üniversiteler ve diğer proje paydaşların katılım ile 18 Kasım 2021 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmişti.
ANKARA’DA ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK
Aydın’ da gerçekleşen Yeminli Sosyal Arabuluculuk sertifika töreninden sonra 20-21 Temmuz tarihleri arasında ise Ankara’da KGK’nın ev sahipliğinde çalıştay düzenlenecek.
İnsan Haklarının Güçlendirilmesi ve Şiddetle Mücadele bağlamında on ikinci kalkınma planı için öneri geliştirme çalıştayına Adalet Bakanlığı ile birlikte üniversitelerden temsilciler proje paydaşları HEGEM Vakfı ve KGK ailesinden katılım olacak.
Haber-Foto: Bayram Ali KAVALCI