Tarih: 06.09.2022 09:10

Üreticilere sahte Anzer Balı uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

    İkiz­de­re'nin Anzer Yay­la­sı'nda Rize İl Tarım ve Orman İl Mü­dür­lü­ğü ekip­le­ri bu yıl ki­lo­su 2 bin TL ola­rak be­lir­le­nen im­pa­ra­tor balı ola­rak bi­li­nen dün­ya­ca ünlü Anzer Ba­lı­nın üre­ti­ci­le­ri­ne sahte Anzer bal­la­rı ile il­gi­li bil­gi­len­dir­me top­lan­tı­sı ya­pıl­dı.
    40’ı en­de­mik olmak üzere 400’ü aşkın çiçek tü­rün­den 2 bin 300 ra­kım­da Anzer Balı üre­ti­mi­ni yü­rü­ten arı­cı­lar son za­man­lar­da git­tik­çe artan sahte Anzer balı ko­nu­sun­da üre­ti­ci­le­re ve tü­ke­ti­ci­le­re sahte Anzer ba­lı­na rast­la­dık­la­rın­da al­ma­ma­la­rı­nı ve direk ola­rak Rize İl Tarım ve Orman İl Mü­dür­lü­ğü'ne şi­ka­yet et­me­le­ri­ni söy­le­di­ler.
    Sahte Anzer Balı sa­tan­la­ra ceza ya­zı­la­ca­ğı­nı be­lir­ten Rize İl Tarım ve Orman Mü­dü­rü Murat Genç, "Coğ­ra­fi işa­ret­li Anzer Balı üre­ti­mi için üre­ti­ci­le­ri­miz 20 Mayıs ta­ri­hi ile 10 Ha­zi­ran ta­ri­hi­ne kadar bu­ra­da ko­nak­la­ma­la­rı­nı yap­mak­ta­dır­lar.
    Be­lir­siz ta­rih­ler­de de İl Mü­dür­lü­ğü­müz ekip­le­rin­ce yay­la­ya gelip sayım ve kont­rol iş­le­mi ya­pıl­mak­ta­dır.
    25 Tem­muz ta­ri­hin­den sonra bal sa­ğım­la­rı ya­pıl­dık­tan sonra alı­nan nu­mu­ne­ler Ha­cet­te­pe üni­ver­si­te­si­ne gön­de­ri­le­rek Coğ­ra­fi işa­ret­li Anzer Ba­lı­na uygun ol­du­ğu tes­pit edil­mek­te­dir.
    Daha sonra ba­kan­lık ta­ra­fın­dan onay­lan­mış gıda kont­rol la­bo­ra­tu­var­la­rın­da ge­çi­ri­len bal­lar do­lu­mu ya­pı­la­rak Anzer Balı ola­rak pi­ya­sa­ya sü­rül­mek­te­dir.
    Son gün­ler­de gelen şi­ka­yet­ler üze­ri­ne pi­ya­sa de­ne­tim­le­ri­miz art­tı­rıl­mış­tır.
    Üre­ti­ci­le­ri­miz­den bu ko­nu­da biraz yar­dım is­ti­yo­ruz.
    Varsa tes­pit et­tik­le­ri veya ku­lak­la­rı­na gelen her­han­gi sahte bal du­yum­la­rı varsa bize ilet­me­le­ri­ni is­ti­yo­ruz.
    Va­tan­daş­la­rı­mı­zı da üze­rin­de Ha­cet­te­pe üni­ver­si­te­sin­ce onay­lan­mış Rize Arı­cı­lar Bir­li­ğin­de dol­du­rul­muş ve üs­tün­de coğ­ra­fi işa­ret­li ürün eti­ke­ti bu­lu­nan bal­la­rı al­ma­la­rı ge­rek­ti­ği­ni söy­lü­yo­ruz.
    Sahte bal­la­rın tes­pit edil­me­si ha­lin­de ka­nun­lar çer­çe­ve­sin­de tes­pi­ti ya­pı­lan ki­şi­ler hak­kın­da cezai işlem uy­gu­lan­mak­ta­dır" ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
    Anzer Ba­lı­nın ko­run­ma­sı için de­ne­tim­le­ri­ni art­tı­ra­ca­ğı­nı söy­le­yen An­zer­li bal üre­ti­ci­si Mu­zaf­fer Deniz, "2022 yılı se­zo­nu iti­ba­riy­le coğ­ra­fi işa­ret­li ürün ola­rak Anzer Ba­lı­nı pi­ya­sa­ya sür­mek için, ha­ki­ki Anzer Ba­lı­nı tü­ke­ti­ci­le­re ulaş­tır­mak için Rize Tarım İl Mü­dür­lü­ğü Baş­kan­lı­ğın­da mü­dü­rü­müz Anzer Yay­la­sı­na ge­le­rek balın ko­run­ma­sı ile il­gi­li üre­ti­ci­ler­le ya­pı­lan top­lan­tı­da önem­li ka­rar­lar alın­dı.
    İnşal­lah bun­dan son­ra­ki sü­reç­te Anzer Ba­lı­nın ko­run­ma­sı için de­ne­tim­le­ri­mi­zi art­tı­ra­ca­ğız" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
           Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —